Carlsberg

 
02-10-2010
Selskaber

Carlsberg A/S er et dansk bryggeriselskab grundlagt i 1847 af J. C. Jacobsen. I dag er Carlsberg blandt de førende i verden med bryggerier i omkring 50 lande, og bryggeriets premium-mærke Carlsberg sælges på ca. 150 markeder.

Carlsberg er godt repræsenteret i Vest- og Østeuropa samt Asien. I Danmark er Carlsberg aktiv gennem det 100% ejede aktieselskab Carlsberg Danmark og ejer desuden malteriet Danish Malting Group.

Historien om Carlsberg starter med J.C.Jacobsen. Via udenlandsrejser fik han øje på bayersk øl, der er noget anderledes end den hvidtølstype, som danskerne drak indtil midten af 1800-tallet. I Valby, der dengang lå uden for København, opførte han i 1847 bryggeriet Carlsberg, navngivet efter hans søn Carl og Berg der er det tyske ord for bjerg, som skal symbolisere bryggeriets placering, nemlig Valby Bakke. Bryggeriet skulle levere til de københavnske borgere, men pladsen indenfor byens volde var blevet så trang og miljøet så dårligt, at Jacobsen søgte kongens tilladelse til at placere bryggeriet i Valby, hvor den nye jernbane fra København til Roskilde ganske praktisk også gik igennem.

Carlsberg fik hurtigt succes, og i 1868 eksporterede bryggeriet sin første tønde øl. Øllets kvalitet var af stor vigtighed for J. C. Jacobsen, og han oprettede derfor det velansete Carlsberg Laboratorium i 1875. Med forskeren Emil Christian Hansen i spidsen kom laboratoriet til at spille en stor rolle i tidens stræben efter at forstå øllets kemi. I 1883 lykkedes det ham nemlig at rendyrke den ølgær, man brugte, og dermed kunne den ødelæggende ølsyge undgås. Gærtypen blev navngivet Saccharomyces carlsbergensis og metoden blev frit skænket til andre bryggerier, og i dag er det stadig carlsbergensis-typen, der bruges til pilsnerbrygning verden over.


 
 
Find information om: guide Finans guiden
(Hovedkategori: Selskaber)