Få styr på pensionen

 
06-11-2011
Pension

Mange har ikke styr på pensionen. Det er vigtig at man tidligt sætter sig ind i sin pension, så man langsomt men sikkert får sikret sin alderdom.

Hvor meget sparer du op til pension? Og vigtigere hvor meget vil du have i pension om mdr. når du når pensionsalderen i nutidens kroner? Og er det nok?. Det er grundlæggende de ting du skal have styr på omkring din pension.

Hvor meget skal du bruge?
Hvor store udgifter regner du med at have, når du går på pension. Hvor meget på bolig, bil, mad, rejser og andre leveomkostninger.

Når du har beregnet hvor meget du har brug for, så ved du hvor meget du har brug for at indtale på din pension.

Du behøver ikke at spare helt så meget op, for du får jo også renter af dine opsparede penge undervejs. Så du skal gange beløbet med ca. to tredjedele.

Hvor meget har du indbetalt i pension?
Begynd med at tjekke, hvor meget du har sparet op og hvor meget, du kan regne med at få udbetalt. Det er heldigvis blevet rigtigt let, alle de oplysninger er nemlig samlet på hjemmesiden www.pensionsinfo.dk. Du kan også tjekke den årsopgørelser, som du har modtaget fra pensionsselskabet og finde oplysningerne der.

Når du ser på, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, så skal du være opmærksom på, at forsikringsselskaberne kan opgøre beløbet forskelligt. Du skal finde ud af, om beløbet er i 'nutidskroner' ('dagens kroner') eller i 'fremtidskroner'. Det der er vigtigt er selvfølgelig hvor meget du har i nutidskroner når du bliver pensioneret. Du får ikke så meget for 20.000 kr. om 20 år, som du får i dag, fordi inflationen tager noget af værdien.

Normalt står det i papirerne fra pensionsselskabet, hvordan de har anført beløbet. Ellers ring dem op og spørg.

Skal din indbetaling justeres?
Ved at kigge på, hvor meget du skal bruge, hvor meget du har sparet op og hvor meget du betaler ind om måneden, så kan du nu se, om du betaler nok penge ind til pensionen. Det kan både være at du betaler for meget ind eller for lidt. Du kan ikke være sikker på at det er godt at indbetale mere end du har brug for. Dels bliver du måske modregnet i folkepension, dels risikere du bare at betale topskat af noget af din pension. Mange gange er det bedste måske ikke at lave en større pensionsopsparing, men i stedet at betale noget at sin gæld.

Bliver pensionen forvaltet godt?
Det er også vigtigt at du undersøger om dit pensionsselskab forvalter dine penge godt nok. Bliver dine penge forrentet godt nok .Der kan godt være op til 50 procent imellem den bedste og den dårligste pensionsordning, afhængigt af, om man har fået de laveste omkostninger og det højeste afkast.

 
 
Find information om: guiden Finans guide
(Hovedkategori: Finansråd)