Invester selv din pension og spar masser af penge

 
07-08-2012
Pension

Der er rigtig mange penge at spare ved selv at investere pengene på din pension. Mange overlader til banker og pensionsselskaber at investere pengene på jeres pensionsopsparing, men er det nu også en god ide?. Der korte svar er nej. En stor del af pensions afkastet forsvinder nemlig i gebyrer. Det betyder at du enten skal spare mere op eller acceptere en lavere levestandard som pensionist.

Analyser viser at det er forbundet med ekstra omkostninger på typisk mellem 1 og 2 procent årligt at overlade opgaven til banker og pensionsselskaber. Nu skal man tage med at banker og pensionsselskaber måske er lidt bedre end dig til at placere pengene, men de skal altså være rigtig gode for at gøre det 1-2 procent bedre end dig om året.

For en almindelig opsparer kan det nemt være en halv million kroner, der forsvinder ned i bankers eller pensionskassers lommer i løbet af 40 år, i form af gebyrer, og så kan du ikke engang være sikker på at de gør det bedre end dig selv.

Det kan altså være en god ide at forsøge selv at investere sine penge. Du skal dog være opmærksom på at det ikke er alle steder du selv har mulighed for at overtage jobbet at investere dine penge. Har du pengene placeret i et pengeinstitut, så er det relativt nemt selv at investere. Har du dine penge i et pensionsselskab, er det sværere.

Ved penge i et pengeinstitut er der to muligheder. Enten står de på en ratepensionskonto eller en kapitalpensionskonto, eller også er de med i nogle af bankens puljeordninger. Du kan udtræde af puljeordningen med et varsel på typisk en måned. Du skal have oprette et værdipapirdepot i forbindelse med pensionskontoen. Nu kan du frit investere dine pensionspenge via din netbank.

De penge du har i et pensionsselskab, kan du som hovedregel ikke selv frit investere. Dog har de større selskaber såkaldte linkordninger, hvor du kan investere i udvalgte investeringsbeviser. Det er dog normalt behæftet med en del omkostninger, så du skal ikke vælge denne løsning, hvis du vil spare penge, men kun hvis du selv har en holdning til, hvordan du vil have pengene investeret.

 
 
Find information om: guiden Finans guide
(Hovedkategori: Finansråd)