Investeringsråd om aktier

 
02-10-2010
Aktieskole

Statistisk har aktier over en lang periode altid været i god investering. Man skal dog være opmærksom på at man kan risikere kursfald undertiden, og det kan jo være uheldigt hvis man lige står og skal bruge pengene nu.

De hidtidige erfaringer viser, at kursfaldene kan være ekstreme, men også at de er midlertidige. Kort sagt: På det lange sigt stiger markederne mere, end de falder.

Her er en række gode råd når du kaster dig ud og begynder at investere dine penge.

1) Spring på vognen på det rigtige tidspunkt
Dit afkast stiger hvis du hopper på vognen på det rigtige tidspunkt. Vent til der kommer et stort dyk på markedet, og begynd så at købe aktier.

2) Gå ikke i panik
Hvis du har penge placeret i aktier, så er det bedre at forblive investeret, end sælge ud i panik. Markederne vil stige igen. Nogle af de største kursfald er blevet fulgt af de største stigninger, og hvis man blot mister nogle få af de bedste mdr. med kursstigninger, går det voldsomt ud over afkastet.

I 20-året 1988-2007 voksede 100 kroner investeret i den typiske danske aktieafdeling til cirka 1.100 kroner. Men var investor gået glip af bare de fem bedste måneder undervejs, så ville investeringen kun være blevet til omkring 650 kroner.

3) Spred dine investeringer
Du må ikke sætte alt for mange af dine penge på en aktie. Sæt dine penge i forskellige brancher med forskellig risiko.

4) Invester på lang sigt
Aktier kan svinge kraftigt i kurs, men beholder du aktierne over en længere periode, vil udsvingene normalt udjævne sig. Selv om aktimarkedet falder i en periode, har aktier på langt sigt hidtil vist sig at være en bedre investering end obligationer. Gå derfor ikke i panik, hvis en aktie begynder at falde.

5) Invester i større selskaber
Invester primært i større selskaber, hvor det er let at købe og sælge en aktie. Det kan være aktier i eksempelvis fondsbørsens OMXC20-indeks eller i MidCap-indekset. Ved investerering i større selskaber har du større sikkerhed for, at aktien er fair prissat og kursen ikke er styret af nogle få tilfældige handler i aktien. Du vil bla. kunne få mange analyser fra forskellige firmaer på de store firmaer.

6) Køb ikke alle aktier på samme tid
Køb ikke alle aktier på samme tid, da du så risikerer at købe på toppen af en generel kursstigning. Spred købene over tid. Det begrænser risikoen for et samlet tab.

7) Køb og sælg via en internettet
Hvis du kan undvære bankens rådgivning, er der mange penge at spare ved at handle aktier gennem din netbank.

8) Kig på anbefalinger
Hold øje med de anbefalinger der kommer fra de forskellige finanshuse. Du skal ikke tage det et enkelt finanshus siger som en sandhed. Tag et gennemsnit at det de forskellige finanshuse siger, og køb så ud fra det.

 
 
Find information om: Finans guide guiden
(Hovedkategori: Finansråd)